Вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов заяви, че

...
Вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов заяви, че
Коментари Харесай

Сандов каза кой трябваше да получи мандата

Вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов заяви, че обстановката с третия мандат за държавно управление е комплицирана, а Народното събрание е фрагментиран.

" Има напрежение сред досегашните съдружни сътрудници, това изисква по-далновидни диалози. Ако не се стигне до основаване на ново държавно управление в границите на този парламент, то до два месеца би трябвало да се отиде на избори. През септември, преди да са се върнали учениците на учебно заведение, е доста мъчно да се вършат избори. Още по-трудно е да се прави акция ", съобщи той.

Той не е уверен, че щеше да се стигне до нов кабинет, в случай че третият мандат бе връчен на " Демократична България ", само че счита, че е имало повече смисъл точно Демократична България да го получи от президента.

" По-добра диалогичност, повече благоприятни условия за градивен взор върху обстановката. Миналата година имаше даден на Българска социалистическа партия и те тогава не съумяха да сформират държавно управление. Ако Българска социалистическа партия реши да предлага собствен претендент за министър председател или държавно управление, в което те да имат превес, това изрично няма да бъде подкрепено от Демократична България ", акцентира Сандов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му ни чака тежка зима, най-много поради външни фактори като войната в Украйна и всички пораждащи се последици.

" Ако се съгласим за програмата, оттова насетне ще пристигна миг за конструкция на Министерския съвет. Силно се надявам, че това няма да породи искри в обединението. Надявам се духът на диалозите да бъде градивен. Личните връзки и партийни упоритости би трябвало да правят отстъпка обратно ", счита екоминистърът.

Сандов е безапелационен, че ни би трябвало работещ парламент в тези времена на висока инфлация, газова рецесия и евентуална криза. 

" Ако Русия реши да разшири фронта отвън Украйна, тогава неизбежно е значимо да има постоянно държавно управление и парламент, който да може да изрази изцяло волята на българския народ. Не имаме намерение да скъсаме дипломатически връзки с Русия, те просто би трябвало да почиват на Виенската спогодба за дипломатическите връзки ", означи екоминистърът.

Сандов не чака огромна вреда за енергетиката ни, защото сме огромен експортьор на електрическа енергия и в това време не сме огромен консуматор на газ. А и, по думите му, имаме обезпечени трасета за различни доставки.

" В района освен Азербайджан е огромен производител на газ. Може би има късмет да се употребява газ от района, който не е съветски. Трасето към Турция може да бъде употребявано в противоположната посока дружно с двата към Гърция. Ускори се построяването на терминали за полутечен газ, по които евентуално ще може да се диверсифицират линиите на доставка ", изясни министърът на екологията.

Сандов не изключи опцията страната ни да остане по-малки количества газ за идната зима. Според него може да свием потреблението и да го усъвършенстваме.

" Хората не си дават сметка, че от време на време дребни неща, като да свалиш с един градус климатика, може да спести големи количества сила, без това да наруши твоя комфорт ", сподели още гостът на Ганиела Ангелова и отсече, че " Топлофикация-София " не може да мине на мазут.

А самото сдружение употребява една трета от всички количества газ, използвани от страната. 

" Има голямо обвързване към " Булгаргаз ". Това е дружество, което не желае да се модернизира. Случват се остарели софтуерни процеси, може да се създадат модернизации. Това дружество от дълго време е пред банкрут. София е зародила поради своите минерални води. Хиляди години по-късно не употребяваме тази минерална вода. Статуквото по този начин се е окопало и не желае промени, или по този начин си е навързало корупционните схеми, че по различен метод не би могло да съществува ", разяснява Сандов.

Какво ще се случи с енергийната сигурност, в случай че страната затвори Топлоелектрическа централа " Брикел "?

" Топлоелектрическа централа " Брикел " създава 1-2% от електрическата енергия на страната. Да се приказва по какъв начин това ще провокира гигантска рецесия е тотално несъстоятелно. Съседното на това дружество има в пъти повече пара, която изпуска в атмосферата, тъй като няма какво да я прави. Някой да разяснява по какъв начин в случай че затвори " Брикел " няма да има пара за Гълъбово, за парното или за другото дружество, е погрешно ", съобщи екоминистърът в оставка.

" Отидох на място и открих, че има погрешно премерване от нашите контролни органи, тъй като не са поставили станцията където би трябвало. Постоянно са в повреда, по тази причина си разрешават да пускат излъчванията през байпасния комин, с цел да ми излиза на отчетите, че нямаме замърсяване ", уточни вицепремиерът Сандов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР